Meer en meer woningen ondergaan de laatste jaren funderingsproblemen. Dit kan grote gevolgen hebben voor een woning. Funderingsproblemen leiden namelijk tot onvoldoende steun en draagkracht, waardoor de fundering geen ondersteuning meer kan bieden aan (een gedeelte) van een woning. Op den duur zal dit leiden tot verzakkingen. Maar hoe herken je een dergelijke verzakking? En hoe ontstaan funderingsproblemen? We vertellen je er graag meer over.

Herkennen van een verzakking

Als je woning een verzakking ondergaan heeft is dit aan verschillende kenmerken te herkennen. Heb je het idee dat jouw woning verzakt is? Let dan op de volgende punten:

  • Zichtbare scheuren in de muren van je woning (kan zowel binnen- als buitenshuis zijn)
  • Klemmende ramen en deuren (los van de seizoensinvloeden)
  • Scheven vloeren in de woning
  • Hoogteverschil tussen het trottoir en je woning is groter geworden

Herken je één of meer van deze punten? Dan is de kans groot dat je woning is verzakt door funderingsproblemen. Dit kan nogal als een schok overkomen en voor veel mensen is het ook onbegrijpelijk hoe dit kon gebeuren. Over het algemeen zijn er 4 oorzaken die het meeste voorkomen.

Oorzaken van funderingsproblemen

Een verzakking ontstaat in 9 van de 10 gevallen door funderingsproblemen. De manier waarop funderingsproblemen ontstaan daarentegen kan meerdere oorzaken hebben. We nemen ze even kort met je door.

Vochtverlies

In droge perioden vindt er veel verdamping en onttrekking van grondwater plaats. Hierdoor heeft de fundering mogelijk onvoldoende draagkracht.

Bodemgesteldheid

Door inklinking van veen- en kleigrond, of door het wegspoelen van de draagkrachtige grond, krijgt de fundering onvoldoende steun.

Externe factoren

Zware bouwwerkzaamheden en uitbundig veel verkeer zorgen voor trillingen in de grond. Dit kan de draagkracht van de bodem aantasten.

Geconcentreerde belasting

Een specifiek deel van de woning wordt te zwaar belast waardoor de fundering op deze plek het na verloop van tijd kan begeven.

Schakel zo snel mogelijk experts in

Indien je een verzakking constateert aan de hand van bovenstaande punten doe je er goed aan om zo snel mogelijk een expert in te schakelen voor funderingsherstel. Niet alleen voor je eigen veiligheid en de waarde van de woning, maar ook om verdere schade te voorkomen. De kosten voor het repareren van de deze schade kunnen namelijk enorm oplopen!