Eindelijk is het zover: de basis voor de tuin is gelegd. De reden kan zijn dat je net verhuisd bent, maar het zou ook kunnen dat je huidige achtertuin op de schop is genomen. Hoe dan ook, orde op zaken stellen heeft nu prioriteit. Hoe ga je de tuin aankleden?

Brainstormen
Het kan nooit kwaad om met een brainstormsessie te beginnen. Maak vast een lijst van producten die je online en in de winkel tegenkomt. Wat spreekt wel of niet aan? Op basis daarvan kun je de stijl bepalen die je over de gehele tuin door wilt trekken.

Planten
Zo is het nog best een uitdaging om de juiste planten te vinden. Er zijn er die weinig onderhoud nodig hebben (o.a. de vetplant); er zijn er ook die veel onderhoud nodig hebben (zoals bamboe). Daarnaast is de ene soort kwetsbaarder dan de andere. Het zou jammer zijn als je ze heel snel weer moet vervangen. Dat zijn dus zaken waar je rekening mee dient te houden.

Verlichting
Naast planten zijn lampen in vrijwel iedere tuin een welkome aanvulling. Het geeft sfeer en is ook nog eens praktisch, onder meer wanneer je in de avond een boek of krant wil lezen. Ook hierbij is het weer belangrijk om naar de stijl van de rest van de tuin te kijken, daar haal je de inspiratie vandaan. Zorg ervoor dat het één geheel vormt.

Water
Een vijver of waterval staat mooi in de tuin. Als je iets origineler wilt zijn, is het de moeite waard om eens naar een Spa van Fonteyn te kijken. Het staat elegant. Bovendien zorg je met water in de tuin altijd voor verkoeling, wat op sommige zomerdagen toch zeker nodig is.

Oude spullen
Natuurlijk kun je zelf ook met je creativiteit aan de slag gaan. Plaats bijvoorbeeld een oude gereedschapskist, die je om kunt toveren tot een plantenbak, in de tuin. Een kruiwagen, gieter en een vogelkooi zijn andere opties. Verder hoef je uiteraard niet alles weg te gooien wat in je oude tuin stond. Spullen die er versleten uitzien kun je weer nieuw leven inblazen met een laagje verf.

Wil je dat het er gelikt uitziet? Schakel dan hulp in van een schilder.