Ben je van plan om binnenkort een nieuwe woning te kopen? Op de woningmarkt zijn tal van verschillende soorten woningen te koop. Denk aan een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk, een klassieke woning in het centrum van een grote stad of een klein dorpje, enzovoorts. Aan welk type woning geef jij de voorkeur? Bij de aanschaf van een nieuwe woning dien je met tal van verschillende aspecten rekening te houden. Zo is het bij het kopen van een oud huis bijvoorbeeld erg belangrijk om op de staat van de woning te letten. Het is immers zonde als je direct te maken krijgt met lekkages!

Laat een bouwkundig rapport opstellen

Bij de koop van een oud huis kan het verstandig zijn om een bouwkundig rapport op te laten stellen door een onafhankelijke organisatie. Zij kunnen de woning controleren op mogelijke gebreken en je hier aan de hand van een uitgebreide rapportage van op de hoogte brengen. Zo weet je precies welke verbouwingen of klusjes moeten worden uitgevoerd, voordat je de woning naar wens in kan richten.

Een van de klussen die vaak moet worden uitgevoerd bij oudere woningen, is het vervangen van het schilderwerk. Verflagen kunnen afgebladderd zijn, waardoor ze vervangen moeten worden. Wanneer je dit niet zou doen, zou neerslag voor houtrot kunnen zorgen in houten kozijnen, houtwerk aan je gevels, enzovoorts.

Hypotheek voor een oud huis

Oudere woning zijn vaak iets goedkoper dan nieuwbouwwoningen van hetzelfde formaat. Dit kan een reden zijn om voor een oud huis te kopen. Houd er echter rekening mee dat je bij de aanvraag van een hypotheek ook geld zal moeten reserveren voor de verbouwingen en klussen die nog in het huis moeten worden uitgevoerd.

Tip: kijk eens bij Hypotheekberekenen.nl om een schatting te maken van je maximale hypotheek bij je huidige inkomen!